Aperture House Beechdale House Bhalerao House Farleigh Flat Guildford Lodge Heaven Tree House Hennessy House Max House Milton Flat Redcliffe House Staples House Streathbourne House Tibur House
Latest Showcase Archive
ABC Value Date

Max House

Islington
April 2015

Contractor : Ecore Construction
Structural Engineer : Fluid Structures

Commissioned by a young couple as a new family home, Max House is a 5-storey Victorian townhouse in a conservation area in Islington, which has been completely remodelled to provide stylish contemporary living spaces whilst retaining the character and integrity of the original property.

The approach to rationalise and declutter the spaces on all floors in a scheme characterised by clean lines, a restrained palette of materials and colours, and ample in-built storage to maintain a minimalist aesthetic whilst accommodating family life. Spaces have been opened up to create clear sightlines throughout, allowing separate activities to play out simultaneously in a series of connected
spaces.

On the ground floor the rooms have been reconfigured to create a clear continuum from the front sitting room/play area and kitchen/diner out into the garden.

A slightly sunken single storey extension, level with the patio, projects the new glazed dining space into garden. It is tiled with the same concrete paving slabs as the garden to create a seamless transition into the garden through full height glazed sliding doors. Plants line the play area to the side of the access doors ensuring that the children feel a close connection to nature when playing inside. Black marble clads the projecting wall of the new extension, complementing the black frame of the sliding door.

On the first floor the front and rear receptions have been opened up into an open-plan living space, which accommodates a formal sitting room and library arranged around a restored fireplace, and a wide-screen cinema space, complete with floating TV unit, to the rear.

The second floor accommodates two equally proportioned bedrooms served by a family bathroom and the top floor features a double aspect master bedroom with a concrete custom-designed vanity unit in the master en-suite.

The basement floor, which was completely uninhabitable due to supporting brick piers, has been structurally renovated to create an additional bedroom with en-suite and utilities area.

RIBA chartered architectural practice
VAT No. 740 4247 56 - Reg No. 03820677