Ahmad House Barnsbury House Beechdale House Bhalerao House Birchington House Black House Burrard House Coity Road Day House Egerton House Farleigh Flat Fernbrae Close Guildford Lodge Hamilton Terrace Hanover House Hennessy House Highbury Hill Flat Hollybush House Jax House Melbury House Milton Flat Mount Park House North London House Payne House Plumstead Pad Power House Shepherdson House Staples House Streathbourne House Taylor House Theberton Street Tower Cottage Turner House Victoria Road Wallace Road II
Latest Showcase Archive
ABC Value Date

Jax House

Hackney
£215000
November 2014

Contractor : PSK Development LTD

Our clients purchased a late Victorian two-storey house in the Mapledene conservation area, close to London Fields. The house is semi-detached and because of its width all rooms are very well proportioned.

Prior to moving in the clients asked us to rearrange the kitchen, dining-area and adjoining spaces on the ground floor and possibly extend to the side. They wanted to achieve a strong link between the ground floor area and the lush rear garden. On the upper floor they asked us to transform existing rear extension into a master suite, with en-suite bathroom and plenty of inbuilt storage space.

We extended the house to the side with a simple glass-infill to make use of the small strip of land, allowing us to open the rear reception room to the garden. Allowing light from both open sides to flood into the reception rooms and create a very open and generous space. Towards the rear we introduced a set of minimalist sliding doors, creating a floor to ceiling contemporary bay-window over two-thirds of the rear elevation. This mirrors the geometry of the upper floor and leaves room on the side for a casement window above the kitchen sink.

We retained the original exposed brick external walls, which now act as a significant internal feature and also presents clearly the geometry of the original Victorian while the new extension is clearly readable. The garden has been planted with perennials, roses, bushes and shrubs, providing a lush setting for the property and a great view from the inside.

On the upper floor the spaces towards the rear were transformed into a generous master suite with stunning shower-room, throughout clad in dark grey terrazzo and equipped with solid brass fittings.

The refurbishment also included a new bathroom to the front to serve the two double bedrooms, new windows, heating system plus radiators throughout and complete house re-wiring and upgraded insulation.

RIBA chartered architectural practice
VAT No. 740 4247 56 - Reg No. 03820677