Coity Road Day House Englefield House Fernbrae Close Green Orchard Hennessy House Hunt House Jimi House Jindals' Pavilion Kelross House Manor Road Max House Middlemiss Flat Mount Park House North London House Rachel's House Slackwood Farmhouse Taylor House Theberton Street Tibur House Wallace Road II
Latest Showcase Archive
ABC Value Date

Manor Road

Stoke Newington, Hackney
£270000
August 2016

Architect on site: Studio EMP
Contractor : Ecore
Structural Engineer : Hardman Structural Engineers
Photographer: Nick Guttridge

A Mies van der Rohe inspired glazed kitchen extension with a cantilever roof stretches outdoors on a raised plinth, creating a garden link between the basement conversion and ground floor living spaces.

The clients wanted to make improvements to their ground floor flat as they had a large basement that wasn't being utilised. With a keen eye for design, they referenced Mies throughout the project.

The new design altered levels within the space to create split-levels, offering tall ceiling heights and views between the living spaces on all floors. On entering the property, you get glimpses towards the back garden on the lower level and a sense of space of the traditional living room in the original part of the flat. You then descend half a level into the new kitchen/dining area with vast glazing, giving great connection and framing to the garden. Going down another half level into the basement you reach the bedrooms and spacious bathroom with a sculptural shower screen inspired by the extension feature wall.

A corridor with a glazed door to the garden brings lots of natural light into the basement. Sizeable windows in the bedrooms create spaces that are airy and bright. Tall glazed double doors to the rear bedroom connect to the light well providing direct access to the garden.

The kitchen extension is positioned on a raised plinth and a cantilevering roof creates a sheltered external area. Links to Mies' Barcelona Pavilion are made with a feature wall extending into the garden drawing your eye to the planting beyond. Internally this wall merges with the tall kitchen cupboards by matching the colours of the external tiles, making the interior feel even longer and seamlessly connected to the garden.

Manor Road is a project we created in collaboration with former PAD architect Elizabeth Partington of Studio EMP.

RIBA chartered architectural practice
VAT No. 740 4247 56 - Reg No. 03820677